Suzanne Nederlof

CV

Suzanne en Scarlet

In 2007 is www.klassiekedressuur.com van start gegaan, een initiatief van Suzanne Nederlof, zelf actief als instructrice en amazone in de paardensport, met name in de klassieke dressuur.

Sinds juli 2008 is ze derde-graads instructrice 'Rechtrichten', waarbij ze de opleiding tot instructeur bij Marijke de Jong heeft gevolgd, zelf Ridder in de Academische Rijkunst.

Eind 2009 is Suzanne voor 3 maanden in training geweest bij Bent Branderup in Denemarken.

Sinds mei 2012 lest ze graag bij Marius Schneider in Ludinghausen in Duitsland. Marius Schneider is ook Ridder in de Academische Rijkunst.

Door de jaren heen heeft ze veel ervaring opgedaan, zich verder verdiept in revalidatie en zich gespecialiseerd in de dressuur waarbij de gezondheid van een paard voorop staat. Hierbij werkt ze nauw samen met ervaren specialisten op het gebied van de osteopathie, homeopathie, voeding, zadelmakerij en diergeneeskunde, om iedere lesklant en paard zo volledig mogelijk te kunnen helpen.

 

Ervaring

Het begon allemaal in 1991, natuurlijk op een manege om zo de eerste paardrijlessen op te doen. Na jaren helpen met de lessen, buitenritten en stalwerkzaamheden kwam ze in 1998 terecht op de dressuurstal van Renske Quellhorst, waar ze een aantal maanden gewerkt heeft als groom voor 8 dressuurpaarden opgeleid tot het niveau Prix St. George. In datzelfde jaar heeft ze een aantal maanden ervaring op gedaan als groom op een pensionstalling in New York, Amerika.

Is 1999 is ze begonnen aan een HBO opleiding Industrieel Product Ontwerpen aan de Haagse Hogeschool en besloot om de paardensport als hobby te houden en in haar vrije tijd zich bezig te houden met het trainen van jonge paarden.

Na in 2003 te zijn afgestudeerd kon ze aan de slag als Product Developer Ruitersportartikelen bij Bieman de Haas bv, een groothandel in ruitersportartikelen en bekent door de merken BR, BR Jos Lansink en Premiere. Daarnaast kocht ze haar eerste eigen paard, Scarlet.

Na 1,5 jaar verhuisde ze in 2005 naar Den Haag. Scarlet vertoonde symptomen van scheef zijn en na wat zoekwerk kwam ze Marijke de Jong tegen, Ridder in de Academische Rijkunst. Ondanks de goede HBO opleiding besloot ze toch om van haar passie haar beroep te maken, namelijk het trainen en begeleiden van combinaties in de klassieke dressuur. Ze volbracht de eenjarige opleiding tot instructrice Rechtrichten. In 2009 kreeg Suzanne de kans om voor 3 maanden te trainen bij the man himself, Bent Branderup, in Denemarken.

 

Missie

Het doel van klassiekedressuur.com is het begeleiden van ruiter en paard die problemen ondervinden met de gezondheid van het paard of tegen rijtechnische problemen aanlopen.

Deze twee situaties worden iets duidelijker uitgelegd.


Paard oogt niet 100%
gelukkig: 

Veel ruiters houden zielsveel van hun paard, hebben alles al geprobeerd, dierenarts, ostheopaat, nieuw zadel, stal rust en ga zo maar door. Toch toont het paard niet 100% gelukkig. Dit kan zich uiten in onrust of afwezigheid, vermagering, onzekerheid of juist ongehoorzaamheid, kreupelen, lage weerstand, enz. Artsen kunnen ook geen duidelijke verklaring geven wat de oorzaak zou kunnen zijn. Voor deze paarden en hun ruiters kan de klassieke dressuur een uitkomst bieden, om zo de harmonie tussen ruiter en paard te herstellen of verbeteren.


Rijtechnische
problemen:

Meest voorkomende problemen zijn: ongelijke aanleuning, zwaar in de hand, niet nageeflijk, flegmatiek of juist erg voorwaarts, tandenknarsen, hoofd kantelen, verkeerde galop, moeite met afwenden, en nog veel meer. Vele problemen tijdens het rijden zijn het gevolg van de onbekwaamheid van de ruiter, het onbegrip tussen ruiter en paard of het gebrek aan kracht van het paard. Door deze combinaties stap voor stap te begeleiden krijgt het paard de kans om zich lichamelijk te ontwikkelen en de ruiter leert te begrijpen waarom het paard wel of juist niet in staat is om een bepaalde oefening uit te voeren.


Tijdens de trainingen en/of begeleiding wordt gewerkt naar het volgende doel:

·         Verbeteren van de communicatie tussen ruiter en paard
·         Verbeteren van de mentale gezondheid van het paard (en ruiter)
·         Verbeteren van de lichamelijke gezondheid van het paard


Verbeteren van de communicatie tussen ruiter en paard:

Paard en ruiter beginnen samen in de longeercirkel, om te testen in hoeverre het paard de ruiter als zijn begeleider ziet. Vervolgens worden er grondoefeningen geleerd waarbij ontspanning en balans een belangrijke rol spelen. Doordat de stappen die paard en ruiter doorlopen steeds een klein beetje moeilijker zijn kan het paard duidelijk aangeven wanneer het voor hem te moeilijk wordt. Immers, het paard moet de oefeningen vrijwillig en ontspannen uitvoeren en zal zich spannen wanneer hij het niet aankan. Dit geeft de ruiter weer de kans om uit te zoeken en te begrijpen waarom het paard deze oefening zo moeilijk vindt. Wanneer de grondoefeningen steeds beter gaan worden dezelfde oefeningen onder het zadel geleerd. Al deze oefeningen leiden tot een betere harmonie tussen ruiter en paard, zowel tijdens het trainen als tijdens de dagelijkse verzorging. 


Verbeteren van de mentale gezondheid van het paard (en ruiter):

Rijden in de klassieke dressuur geeft bij het paard rust. Omdat we voordurend op zoek zijn naar ontspanning loopt het paard met het hoofd laag en over de rug, waardoor er geen adrenaline aangemaakt kan worden. Hierdoor raken paarden minder snel in de stress. Daarnaast wordt het paard enthousiast beloond wanneer hij vooruitgang boekt. Doet het paard iets “verkeerd”, dan wordt dit in de meeste gevallen genegeerd. Hierdoor is het voor paard duidelijk wat de ruiter van hem verwacht. Door het regelmatig belonen ontstaat er bij het paard een motivatie om steeds beter zijn best te doen. Van motivatie komt concentratie, zodat het paard ook steeds minder hulpen nodig heeft om de oefening toch goed uit te kunnen voeren. Ten slotte wordt elke training op het hoogtepunt afgesloten, zodat het paard altijd met een goed gevoel weer op stal gezet wordt.


Verbeteren van de lichamelijke gezondheid van het paard:

Iedereen kent wel een paard die met een blessure kampt. Een groot deel van deze blessures worden veroorzaakt doordat de ruiter te weinig kennis met zich meedraagt als het gaat om het verantwoord trainen van het paard. De klassieke dressuur zorgt voor een betere fysieke gezondheid van het paard omdat het paard leert zijn buikspieren aan te spannen en zijn rugspieren los te laten. Hierdoor worden zijn achterbenen meer onder zijn zwaartepunt geplaatst. De voorbenen worden op hun beurt dan weer minder belast en zullen dus minder slijtage ondergaan. Daarnaast worden de oefeningen eerst aan de hand geleerd, zodat het paard eerst lichamelijk kan aansterken, zodat hij de ruiter later in de training beter kan dragen. Ten slotte zijn de stappen die ruiter en paard doorlopen geleidelijk moeilijker, er wordt niks geforceerd. Dit verkleint de kans op blessures en overbelasting.