Rechtrichten

Wat is rechtrichten?


Rechtrichten is niet het letterlijk recht houden van je paard, zonder stelling, waarbij de achterbenen precies in het spoor lopen van de voorbenen.

Rechtrichten is iets veel groters. Het gaat om hoe je je paard helpt om in balans te lopen, zodat hij kan ontspannen, zijn spieren en gewrichten soepel maakt en zijn spieren symmetrisch kan ontwikkelen.

 

op de binnenschouder vallen
over de buitenschouder vallen
in balans
Lengtebuiging

Balans:

Een paard kan zijn spieren langs de wervelkolom pas ontspannen wanneer hij in balans loopt. Dat houdt in dat het paard niet op de binnen en over de buitenschouder mag vallen, want dan zal hij zijn hals gebruiken om dit beetje disbalans te compenseren. Het is dus van groot belang dat het paard leert om recht op de schouders te blijven.

 

 

 

 

Souplesse:

Wanneer het paard in balans loopt, kan hij zijn hoofd en hals boven de route houden en zijn spieren langs zijn onderhals, schouders, rug en bekken ontspannen. Dit stelt het paard in staat om lengtebuiging aan te nemen. Lengtebuiging is de zijwaartse buiging van de wervelkolom, niet alleen in de hals, maar juist ook in het draaien van de schouders en het bekken. Dit heeft als voordeel dat het paard zijn wervelkolom vanuit zijn buitenoor naar voren toe durft lang te maken en zijn spieren aan de buitenkant van de buiging op moet rekken, waardoor hij zijn spieren en gewrichten soepel maakt. 

 

Krachtontwikkeling:

Door het ontspannen van de spieren langs de wervelkolom gaat het paard zijn lijf efficiënt gebruiken en krijgt de ruiter toegang tot het beïnvloeden van de achterhand. Bij het aannemen van de lengtebuiging spant het paard aan de binnenkant van de buiging zijn buikspieren aan, waarbij het paard leert om het bekken naar voren te brengen en het achterbeen dichter naar het zwaartepunt te bewegen. Wanneer de achterbenen dichter onder het zwaartepunt komen, veranderd de functie van het achterbeen van stuwend naar meer dragend en kunnen de achterbenen meer draagkracht ontwikkelen.