Video

Je kunt de video's ook via mijn facebook of youtube bekijken.

 

Grondwerk stap 4: voorhand op de volte naar buiten.

In deze stap leert je paard het volgende :

  • Het paard leert op de volte halt te houden.
  • Het paard leert zijn voorhand in stap naar buiten te bewegen.

Deze oefeningen hebben als gevolg dat het paard op de volte kan ontspannen, mits hij niet over de buitenschouder valt en genoeg activiteit van achteren naar voren heeft.

Hieronder zie je een filmpje met uitleg over stap 4.

 

Grondwerk stap 3: voor en achterhand draaien

In deze stap leert je paard het volgende :

  • Het paard leert dat daar waar hij een hulp voelt, hij er haaks van weg moet bewegen.
  • Het paard leert zijn voor en achterhand te draaien zonder naar voren te vallen.
  • Het paard leert te scharen met de voor en achterbenen.

Deze oefeningen zijn een goede voorbereiding voor de zijgangen. 

Het kan handig zijn om te zorgen dat het halthouden van stap 2 goed gaat, anders zal het paard tijdens nieuwe oefeningen steeds naar voren stappen.

Hieronder zie je een filmpje met uitleg over stap 3.

 

Grondwerk stap 2: halthouden

Controle over het tempo is bij het grondwerk super belangrijk! Het zorgt ervoor dat je een tempo kunt kiezen waarbij het paard de meeste controle heeft over de bewegingen van zijn romp. Erg handig als je bijvoorbeeld de hulpen met een paard wilt doornemen of voor oefeningen waarbij je als het ware de techniek naar je paard toe wilt uitleggen.

Door halthouden te oefenen leert het paard controle te krijgen over het naar voren vallen vanuit de borst. Wanneer het paard niet naar voren valt vanuit de borst, wordt de voorhand licht en dit maakt het bewegen vanuit de voorhand naar links en naar rechts makkelijker.

Dit plaatsen van de voorhand is weer belangrijk voor het kunnen corrigeren naar een verticaal evenwicht. En een verticaal evenwicht biedt het paard de mogelijkheid om de spier die kort langs de wervelkolom loopt te kunnen ontspannen.

Hieronder zie je een filmpje met korte uitleg hoe je je paard kunt leren netjes te halthouden. Gaat het goed, probeer dan eens tussen het halthouden door zo langzaam mogelijk te stappen!

Veel oefenplezier!

 

Grondwerk stap 1: slingeren langs de wand

Aan de hand werken is hartstikke leuk, gezond voor je paard en weer eens wat anders. Mocht je het nu leuk vinden om het ook eens te proberen, hier een filmpje van waar je mee kunt beginnen.

Het is de eerste basisoefening die Suzanne vaak toepast als ze met een paard begint, om een beetje te testen hoe soepel het paard is en hoe licht het zich op de schouders laat verplaatsen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer oefeningen die je kunt doen, maar dit is alvast een begin. Er volgen nog meer filmpjes!

 

Waarom een verticaal evenwicht zo belangrijk is...

Hieronder een filmpje met voorbeelden of een paard het gewicht van de voorhand mooi in het midden houdt, op de binnenschouder valt, over de buitenschouder gaat en of het paard netjes vanuit de borst de wending in draait.

 

Omdat ik het leuk vind om mensen te helpen, wil ik graag mijn ervaringen met jullie delen. Mijn eerste stukje gaat over het nut van het verticaal evenwicht van de voorhand. Dit is een belangrijk onderdeel van het rechtrichten van een paard.

 

We zijn in een paardenleven heel wat uren bezig om het dier te bewegen. Bewegen is gezond, maar hoe gezond is de manier waarop je paard beweegt eigenlijk? Als een paard op zijn natuurlijke manier in een vrije ruimte beweegt dan is dat geen enkel probleem, daar kunnen ze heel oud mee worden. Maar als wij er dan op gaan zitten en in een beperkte ruimte alsmaar rondjes gaan lopen, dan komen de problemen om de hoek kijken.

 

Een paard is eigenlijk niet gemaakt om op te zitten. Om toch te zorgen dat je paard jou kan dragen is het belangrijk dat je hem anders leert lopen. Vooral als het gaat om het maken van wendingen. De natuurlijke manier van wenden van paarden is door hun gewicht in een schouder te leggen en daar achteraan te vallen. Dit gaat het snelst en kost hem of haar de minste energie. Om dit te kunnen zal het paard zijn hoofd een beetje de andere kant op houden, omdat de romp al in dezelfde buiging staat. Daarnaast gebruikt hij zijn hals als een soort tegengewicht. Hetzelfde zoals wij onze armen gebruiken om ons evenwicht te bewaren. In deze houding moet het paard zijn spier die dicht langs de wervelkolom loopt aanspannen om deze houding vol te houden.

 

En laat dit nou net de spier zijn die zich moet kunnen ontspannen! Deze spier trekt de doornuitsteeksels naar elkaar toe, dit is oncomfortabel voor het paard en belemmert belangrijke bloedvaten en zenuwbanen. Dus moet je het paard leren om zijn wendingen anders te lopen. Het gewicht van de voorhand moet mooi in het midden van de borst blijven liggen en het paard moet vanuit de borst indraaien, denk maar alsof het stuur van je fiets in de borst zit. In deze houding komt het lichaam in de goede buiging, hoeft de hals niet tegen te hangen en kan de wervelkolom zich ontspannen.

 

Door een ontspannen wervelkolom kan het paard in zijn lichaam lengtebuiging aannemen, dat is de buiging van het hele lijf van bovenaf gezien. Dit stimuleert het aanspannen van spieren zoals de buikspieren, bovenbeenspieren, bilspieren en de brede rugspieren, de spieren die een paard juist nodig heeft om zijn torso te kunnen beheersen.

 

Wat ik de paarden leer die ik train, is de voorhand wendbaar opstellen. Hierdoor kan ik het gewicht elke keer netjes in het midden plaatsten en is de nageeflijkheid in veel gevallen vanzelfsprekend. Hoe je dit een paard leert is wat veel om allemaal in een berichtje op facebook uit te leggen, maar de komende weken ga ik een poging doen!

 

Rijden Suzanne Nederlof met Scarlet en Sientje

Promotiefilmpje lesgeven in rijden en grondwerk

Scarlet 6 maanden training grondwerk