Kip en ei-verhaal

Waar begin je mee, balans paard of zit ruiter?


Het kan soms heel lastig kiezen zijn, ga je eerst aan je zit werken of aan de scheefheid van je paard? 

Waar het eigenlijk op neer komt is dat het een de ander helpt. Kan je goed zitten, dan kan je paard beter lopen. Loopt je paard beter, kan je ook beter zitten.De scheefheid van het paard wordt sterk beïnvloed door de zit van de ruiter en andersom.

De kunst is om tijdens de training van je paard te kunnen beoordelen wanneer je met je aandacht bij de scheefheid van je paard moet zijn en wanneer je je paard even rustig kunt laten lopen en je op je zit kan concentreren. Daar kan een goede instructeur je een handje bij helpen.

Helaas is het niet zo dat als je maar goed zit, je paard vanzelf goed gaat lopen, daar is veel meer voor nodig. Je zult regelmatig genoegen moeten nemen met hoe je op dat moment zit om even je aandacht op de scheefheid van je paard te kunnen richten.

Daarnaast is het bijna onmogelijk om perfect te zitten op een paard wat ontzettend scheef en uit balans loopt. Denk maar zo, hoe meer je paard uit balans loopt, hoe meer energie het de ruiter kost om goed te kunnen zitten.

Daarom is het altijd belangrijk dat je aan beide punten werkt, de balans van je paard en het verbeteren van je zit. Het een helpt het ander.

 

Suzanne Nederlof / Scarlet