Stappenplan Ruiter: Volgende zit

Fase 1: Volgende zit


Fase 1 bevat de volgende stappen:

  1. Spieren ontspannen en aanspannen.
  2. Op de loodlijn.
  3. Breed om je paard heen zitten.


Een volgende zit is een zit waarbij de ruiter het paard zo min mogelijk stoort. Ze neemt met haar zitvlak en benen de vorm van de rug en ribben van het paard aan. Het zwaartepunt van de ruiter blijft zo dicht mogelijk boven het zwaartepunt van het paard, zodat het paard zo min mogelijk uit balans gebracht wordt.

Middenrif
Buikspieren
Suzanne Nederlof / Sientje

Stap 1: Spieren ontspannen en aanspannen.


Net als het paard moet de ruiter leren bepaalde spiergroepen te ontspannen en aanspannen.

Vooral spieren die langs je wervelkolom liggen moet je kunnen ontspannen. De wervelkolom moet helemaal vrij kunnen bewegen.

Positie bovenlijf:

Je bovenlijf moet in staat zijn om juist zo gemakkelijk mogelijk in de loodlijn te blijven. Spieren die je helpen beter rechtop te zitten zijn de spieren die je voelt wanneer je bijvoorbeeld iemand die wat verder weg loopt probeert te roepen. Je drukt dan je middenrif naar beneden en dan kunnen je spieren rondom je taille daar tegenaan duwen. 

Positie benen:

Voor de ligging van je benen is het belangrijk dat je in je liezen mooi kunt ontspannen. Dan kan je been als het waren uit je bekken naar beneden zakken. Je onderlijf moet mooi los kunnen bewegen, zodat het vloeiend de kleinste bewegingen van het paard overneemt.
Je hamstrings aan de binnen en achterkant van je bovenbenen moet je kunnen aanspannen om zo je been naar beneden en licht naar achteren te strekken. Daarnaast heb je je hamstrings ook nodig om een beetje steun op te vinden.

Bij het ontwikkelen van een goede zit kan het alleen al helpen oefeningen te doen die de spieren wakker maken. Deze oefeningen kunnen zowel op het paard geoefend worden of bijvoorbeeld gewoon thuis.

 

Stap 2: Op de loodlijn.


Om je paard zo min mogelijk tot last te zijn, is het belangrijk om met je eigen loodlijn in de loodlijn van het paard te gaan zitten. 


Denk maar aan wanneer je met een kind op je schouders zou lopen. Wanneer dit kindje naar voren zou hangen, val je zelf ook mee naar voren. Hangt het naar links, dan val je naar links enz.


Een paard heeft het al moeilijk genoeg om zijn evenwicht te bewaren, laat staan als de ruiter steeds uit de loodlijn valt.  


Wat heel erg kan helpen, is tijdens het rijden met een zachte blik voor je uit over de oren van je paard te kijken. Hierdoor kun je je makkelijker op je zit concentreren en val je minder snel naar voren.

 

Loodlijn mens
In de loodlijn zitten

Stap 3: Breed om je paard zitten.


Wanneer een paard in balans komt en zijn horizontaal evenwicht vindt of zelfs verzamelt, spant hij zijn buikspieren aan. Hierdoor kantelt het bekken naar voren, komen de achterbeen verder naar voren en bolt de rug een beetje. Dit bollen zorgt ervoor dat de ribben ronder aanvoelen.


Om het paard uit te nodigen zijn ribben te bollen, is het belangrijk dat de ruiter als het ware een beetje om zijn paard heen staat. Niet te overdreven natuurlijk, je moet het contact aan de achterkant van je bovenbenen niet verliezen. 

 

Verzameling