Functie van de hals

Corrigeren van het evenwicht


Paarden gebruiken hun hals op dezelfde manier zoals wij onze armen gebruiken bij het corrigeren van ons evenwicht.

Stel, je loopt over de stoeprand, om te voorkomen dat je omvalt, zul je al snel met je armen op en neer bewegen. Val je naar links, dan breng je je linkerarm iets omhoog en je rechterarm recht opzij. Val je dus naar rechts dan breng je juist je rechterarm omhoog en je linkerarm opzij. Zie het meisje op de evenwichtsbalk.

Paarden doen dit op precies dezelfde manier. Valt het paard met zijn gewicht naar de binnenschouder, dan zal hij zijn hals iets naar buiten en omhoog houden. Valt het paard juist over de buitenschouder, dan brengt hij zijn hals naar binnen en iets omhoog. 

Wil je je paard naar de ontspanning rijden, zul je je paard dus eerst moeten helpen niet steeds op de binnen of over de buitenschouder te vallen. Doe je dat niet, dan zal je paard de hele tijd de neiging hebben om zijn hals voor zijn disbalans te gebruiken.

Het ontspannen van de spieren langs de wervelkolom geeft de ruiter de mogelijkheid het paard met lengtebuiging te rijden. In fase 1 kun je lezen wat je kunt doen om de lengtebuiging te ontwikkelen.

 

Over de evenwichtsbalk
Verticaal uit evenwicht
In balans / Suzanne Nederlof / Scarlet
Op de binnenschouder vallen
Over de buitenschouder vallen

Een verticaal evenwicht