Avonturen in Denemarken

Avonturen in Denemarken

Zaterdag 29-08-2009

Dan toch eindelijk aangekomen in Denemarken. De reis verliep heel goed, we zijn zaterdag om 7 uur 's ochtends vertrokken en kwamen om 6 uur 's avonds aan. Scarlet was erg braaf op de trailer. De boot bij Puttgarden was erg spannend, we hadden veel wind, dus gingen behoorlijk heen en weer.

Mijn ouders zijn een nachtje blijven slapen en de volgende dag in de nacht weer terug gereden.

Scarlet was erg moe na de lange reis. Gelukkig kon ze bij Bent in een paddock om de benen te strekken. Zaterdag staat ze alleen in de paddock, maar ik ga zeker zoeken naar vriendjes voor haar, want ze oogt een beetje eenzaam.

 

Even bijtanken
Op de boot
Scarlet in de paddock

 

Dinsdag 01-09-2009

Gelukkig, Scarlet kan bij 2 ruinen in de paddock. Aan het eind van de dag mogen ze ook op de wei, al staat er bijna geen gras meer op. Scarlet is helemaal gelukkig, al is ze net wel over het hek de wei uitgesprongen. 's Nachts gaat ze nog wel naar binnen. Ze heeft helaas geen buitenbox, maar wel een stal met een raam. Ze zal toch de meeste tijd buiten staan. Vandaag gelukkig ook weer mooi weer. Het kan hier erg snel erg koud worden, dat heb ik al wel gemerkt.

Zondag moest ik al gelijk om 6 uur aan de slag. Best pittig... Ik werk samen met nog een stagiaire, maar die gaat donderdag weg en dan komt er een nieuwe. Dat betekend dat vanaf donderdag ik degene ben die hier het langst werk!!

De dagen zijn vooral lang. Meestal zijn we om een uurtje of half 9 's avonds klaar. De taken bestaan vooral uit veel schoonmaken, voeren, paarden poetsen, ze in de wei zetten, de bak mooi maken enz. Ze hebben hier geen machines, dus alles gaat met de hand... Ook de drinkbakken zijn niet automatisch, dus die moeten we steeds zelf bijvullen en schoonmaken. De paarden van Bent zijn bijna allemaal wit, dus we letten heel erg op of ze niet in de poep gaan liggen.

In de ochtend beginnen we meestal om 6 uur en zijn tegen 9 uur klaar met de ochtend klussen. Dan gauw ontbijten en om 10 uur in de les klaar staan met Scarlet. Na de lessen van de stagiaires gaat Bent zelf trainen. De paarden moeten goed schoon zijn, dus we gaan zelf vaak even op stal kijken of ze niet stiekem gerold hebben. Haha. We mogen wel kijken naar Bent, dat wil hij zelfs heel graag, om zo veel te kunnen leren.

Na Bent lessen de weekstudenten. Op het moment zijn er 4 extra paarden, volgens de andere stagiaire is dat veel.

Om 14:00 uur worden de paarden van Bent weer gevoerd en krijgen Scarlet en haar vriendjes weer een zak met hooi en mogen ze de wei op.

Tussendoor moeten we de paarden van Bent voor 2 a 3 uur op het land zetten.

Om 6 uur beginnen we met de avondklussen. Dus we maken de stallen weer schoon, extra stro erbij, voeren, vegen, paddock schoon, water bijvullen, enz. Veel werk dus.

Vandaag was bijzonder, want ze kwamen van de televisie Bent filmen. Morgen is het open avond, dat schijnt ook heel druk te zijn.

 

Scarlet in de wei

 

Zaterdag 5-09-2009

Al weer een week voorbij. Wat gaat de tijd hier verschrikkelijk snel. Krijg gelukkig veel lieve mailtjes van vrienden thuis, daar ben ik erg blij mee! Super bedankt allemaal!!!

Vandaag is gelukkig een iets rustigere dag. De afgelopen week waren er veel weekstudenten, donderdag liepen hier zelfs 9 mensen binnen in het huis rond, inclusief twee hele kleine (huilende) kinderen... Was wat druk. Die zijn allemaal naar huis, dus we kunnen even bijkomen. Bent is naar Stuttgard voor een weekend clinic, hij is eigenlijk elk weekend weg, behalve met de kerstdagen. Gisteren kwam hij voordat hij naar het vliegveld vertrok even langs om gedag te zeggen. Best netjes toch? Bent is heel aardig en beleefd. Maakt een hoop grapjes, alleen als hij een beetje gestresst is wordt hij wat strenger.

Bent doet naast het trainen van zijn paarden ook zelf de hoeven bijwerken en poets ze soms zelf of helpt ons met het buitenzetten van de paarden. Voordat hij naar bed gaat kijkt nog even bij de hengsten en als hij terug komt van een weekendclinic loopt hij eerst even naar zijn hengsten om ze gedag te zeggen. Heeft toch iets schattigs... hihi.

Woensdag was het public evening. We beginnen dan gewoon om 6 uur met voeren en de stallen, kregen nog gauw even les tussendoor en we zijn toen om 12 uur begonnen met voorbereiden van de avond. Dat betekend minstens 5 paarden van oor tot staart met shampoo wassen, het hele terrein schoon en de binnenbak recht trekken. De hoofstellen waren gelukkig al in het weekend schoon gemaakt en de stoeltjes in de binnenbak stonden ook al klaar. Na het wassen mogen de paarden niet meer vies worden, dus er wordt steeds gecontroleerd op mest in de stallen. Om 5 uur waren we klaar, gauw wat gegeten en zelf gedoucht en om half 6 kwamen de eerste mensen. Tot half 9 is Bent aan het rijden en we moeten steeds de paarden voor hem klaar zetten.

Vandaag ga ik even goed met Scarlet oefenen. Ik wil een aantal dingen onder de knie hebben voordat Bent weer terug komt. Scarlet is helaas nog niet helemaal zichzelf en ze heeft veel last van haar voorvoeten. Het terrein, de paddock en de binnenbak hebben veel losse steentjes en haar voetjes zijn al gauw meer gevoelig dan bij de meeste paarden. Gelukkig krijg ik mijn hoefschoentjes opgestuurd, dus hopelijk kunnen we volgende week meer in stap en draf gaan oefenen. 

 

Bent op Corazon

 

Zondag 13-09-2009

De dagen zijn zo vol dat ik nauwelijks tijd heb om de website bij te houden. Welgeteld heb ik denk ik per dag een uurtje voor mezelf... Ook mijn handen zien er ondertussen uit alsof ik in de bouwvak werk. Volgens mij ben ik ook al aan het afvallen.

Met Scarlet gaat het super goed. Ik sta echt versteld van wat ze allemaal laat zien. De lessen gaan heel goed. Ik heb een beetje geluk dat Scarlet zo gevoelig is op haar voorvoetjes, dus we zijn al na een paar dagen begonnen met rijden, terwijl je normaal altijd veel aan het longeren bent. Ik heb gelukkig haar hoefschoenen binnen en de ergste gevoeligheid is uit haar voetjes. Vandaag was de 9de les en we zijn al bij de zijgangen in draf beland.

Ik heb al een aantal dingen moeten veranderen. Een van die dingen is bijvoorbeeld dat ik op Scarlet met een barebackpad rij en daardoor teveel met mijn knieen naar buiten steek omdat Scarlet best rond is in haar buik. Dus mijn voorraad handdoeken ligt tegenwoordig onder het barbackpad, om maar een beetje een soort van schoft te hebben.

Een van de paarden waar ik voor zorg is Corazon, een PRE dekhengst. Hij is echt super lief, is meer een knuffelbeer dan een hengst, maar kan zich uitsloven als de beste. Hier even een foto en filmpje van Corazon.

 

Corazon

Corazon in de wei

 

Zaterdag 26-09-'09

Scarlet en ik hebben ontzettend veel geleerd de afgelopen 2 weken. Bent is een geweldige leraar voor mij. We hebben zelfs deze week met z'n tweeën rond de tafel gezeten en gesproken over dingen tijdens het rijden, zoals het hoe en waarom van de kaptoom en kandare. Dat heeft ontzettend veel geholpen, want nu begrijp ik hem beter en deze week hadden we hele mooie doorbraken. We hebben ook bijna alle oefeningen van de squiretest gereden (volte, schouderbinnenwaarts, travers, renvers, pirouette in stap en draf, volte in galop), vooral aan de renvers door de hoeken moet nog gewerkt worden, maar dat gaat wel goed komen.

Ik ben gelukkig al heel erg aan het werk gewend geraakt. De andere stagiaire en ik zijn een super goed team, dus de tijd gaat snel en we hebben veel plezier. Helaas gaat ze volgende week al weer weg, maar er komt natuurlijk weer een nieuwe stagiaire voor terug, uit Zweden in dit geval.

Volgende week komen er ook 3 nieuwe weekstudenten. Een van de studenten schijnt heel goed te zijn, dus ik kijk er heel erg naar uit. Deze week waren er ook 3 weekstudenten, maar die waren nog niet ze ver qua ontwikkeling, dus dan zie je veel dezelfde oefeningen.

Elke dag traint Bent zijn eigen paarden en het is heerlijk om daar naar te kijken. Vooral als het goed gaat en hij zijn blijdschap wil delen door met een brede glimlach op zijn gezicht om te kijken en te zeggen: " Did you see that?!!"

De dagen beginnen hier nu kouder te worden. Ik heb zelfs al een ochtend met een dikke muts en handschoenen aan gelopen, al moet ik wel bekennen dat ik een echte koukleum ben, haha. Maar het weer is tot dusver overdag heel goed. Toch is het veel wisselvalliger dan in Nederland, als het 's ochtends helder en windstil is, kan het makkelijk een uur later hard waaien en regenen. We hebben al wel een paar hele mooie avonden gehad en de sterren 's nachts zijn ook erg indrukwekkend.

Hieronder zie je een filmpje van Scarlet en ik. Natuurlijk zijn de oefeningen nog lang niet perfect, maar daar zijn we voor naar Denemarken gegaan. Nog lang niet alles waar we mee bezig zijn staat er op, maar er komen zeker nog meer filmpjes.  

 

Scarlet en Suzanne sept 2009

 

Woensdag 07-09-'09

Afgelopen donderdag was er weer een wisseling van een stagiaire. Ik heb nu een maand met een meisje uit Duitsland gewerkt en het nieuwe meisje komt uit Zweden.

Scarlet gaat heel goed! Vandaag ging de rechter galop zo lekker, ze was super zacht in de hand en ze liet me heerlijk zitten. Bent is super tevreden, hij gaf me zelfs een soort complimentje dat wanneer een oefening niet helemaal goed ging het niet meer mijn fout was, maar dat het Scarlet was die gewoon nog niet zo ver is en ik gewoon rustig moet wachten tot haar spieren soepeler en sterker worden.

We zijn vandaag ook begonnen met het wisselen van de teugels in mijn hand. Uiteindelijk wil Bent dat ik met 1 hand ga rijden. Ik zie de voordelen hier nog niet helemaal van in, maar misschien komt dat nog, hihi. Vandaag reed ik met 3 teugels in mijn buitenhand en 1 teugel in mijn binnenhand.

Nadeel is wel dat Scarlet hier op stro staat en zich dus helemaal vol kan stoppen met stro. Ik merk dat ze al dikker geworden is en ze is lang niet zo fris als normaal. Dit wordt steeds meer een probleem, want ze doet de oefeningen wel heel braaf, maar eigenlijk een beetje te braaf, ik heb te weinig energie in de achterhand om echt te verzamelen en te verruimen. Iets anders dan stro is hier geen optie, helaas... 

Ik ben wel blij dat ik Nederland woon. Je zult me nooit meer horen klagen over het weer, want het kan veel erger, neem dat maar van mij aan, haha. Het weer veranderd hier met het uur en de lucht is heel droog. Ik gebruik de hele dag door handschoenen en handcrème, want mijn handen zijn ontzettend droog. Ook Scarlet heeft last van de droogte, het lijkt wel of al het vocht uit de hoeven gezogen wordt. Het heeft nu een nacht ontzettend geregend en dan veranderd de paddock van stoffige vlakte naar een spekglad modderbad. Dus haar hoeven hebben ineens allemaal scheuren, waar ze normaal nooit last van heeft.

Gisteren zijn ze weer aan het filmen geweest, eigenlijk doen ze dat elke dinsdag. Je kunt via de site van Bent, www.dkfh.dk (inmiddels bentbranderuptrainer.com), lid worden zodat je lessen via internet kunt volgen. Daar komen dan weer vragen van lezers van terug en daar geeft Bent dan weer antwoord op. Helaas is het voorlopig nog in het Duits.

Vandaag hebben we weer een public evening, dus weer veel wassen, schoonmaken enz. Ik heb er wel weer zin in!

 

Scarlet in de paddock

Zaterdag 17-10-'09

Brrr, de winter is hier goed te voelen, vooral met wind vanuit het noorden. Dan blaast de wind recht de boxen in en zie je het stro vanuit de boxen de binnenbak invliegen. Erg fijn...

Deze week ben ik met Scarlet aan het grondwerk begonnen. Behalve dat ik toe was aan iets anders, hebben Scarlet en ik erg veel pijn in onze rug. Mijn lijf begint nu toch wel moe te worden van het vele werk. Daardoor kan ik niet meer goed zitten tijdens het rijden, vooral in draf span ik iets mijn onderrug en dat is niet goed voor de rug van Scarlet. 

Daarnaast, nu ik 5 dagen per week les krijg, ben ik al snel Scarlet ‘gewoon’ aan het trainen tijdens de les en zegt Bent niet zo heel veel meer. En als hij wat zegt, is het vaak een herhaling. Ik denk dat ik bij een volgende stage niet langer dan een maand zou gaan, ook gezien het feit dat Scarlet behoorlijk uit haar doen is. 3 maanden stage is voor mij een beetje te lang.

Deze week en afgelopen week hadden we Nederlandse weekstudenten. Dit was echt super gezellig. We hebben hele leuke en leerzame gesprekken gehad. Volgende week hebben we mensen uit Duitsland.

Hieronder is weer een filmpje van Scarlet en mij.

   

Scarlet en Suzanne Denemarken okt 2009

 

Woensdag 28-10-'09

Hemel, wat gaat het allemaal snel. Voor ik het weet ga ik de laatste maand in.

Het grondwerk gaat heel goed, in ieder geval alle oefeningen in stap gaan prima. De draf blijft toch een moeilijk punt, omdat ik ondanks mijn lange benen Scarlet nauwelijks bij kan houden en dat komt het geven van de hulpen niet echt ten goede. Dus zijn we druk bezig met het goed kunnen verzamelen in stap voordat we de draf in gaan.

Vandaag ben ik er toch maar weer op gegaan. Ik merkte dat Scarlet zonder barebackpad veel beter liep en ik veel beter zit. Ik heb vandaag ook eindelijk sinds een lange tijd geen pijn in mijn rug na het rijden. Je zou zeggen, wat kan zo'n barebackpad nu voor kwaad...? Bent zat me tijdens de les te pesten dat hij net een heel mooi Epona zadel binnen had gekregen die super op Scarlet zou passen. Zucht... Eerst even de loterij winnen.

Eén van de dingen die we wekelijks moeten doen is het trekken van de binnenbak. Dit doen we met de hand. Je kunt je wel voorstellen dat we hier niet echt naar uitkijken om dit te doen, want het is heel zwaar werk, vooral voor je armen en je rug. Ik, als voormalig ontwerper, kon dit niet langer meer aanzien, dus na wat knutselwerk kunnen we nu de bak trekken door gewoon rechtuit te lopen. En we zijn nog veel sneller klaar ook!

Bent heeft deze week zijn jongste kinderen op logé. Daardoor heeft hij geen tijd om alle paarden te rijden, dus voor ons is het deze week ook een beetje rustiger, omdat we ze niet allemaal hoeven te poetsen. Zijn dochter was deze week jarig, dus we werden uitgenodigd voor cake. Was erg gezellig! Vanwege Halloween had Bent pompoensoep gemaakt, smaakte best goed en de pompoen met kaars staat in de tuin. Hihi.

 

Pijn in de rug
Dit gaat veel beter!

 

Vrijdag 30-10-'09

Dit heeft even helemaal niks met paarden te maken, maar ik kan het niet laten om dit met jullie te delen. We hebben 3 katten in huis, één ervan is helemaal zwart. Vanochtend trof ik dit aan en nee, het is geen kat met zelfmoordneigingen, haha.

 

Onze huiskat

Maandag 16-11-'09

Sinds vorige week hebben we een nieuwe ruiter in huis die hier 2 maanden blijft. Een springruiter op internationaal niveau en hij heeft 4 paarden meegenomen. Hij is geen practicant, maar betaald gewoon voor zijn lessen. Hij gelooft dat je ook op een veel paardvriendelijkere manier kunt springen en is daardoor geinteresseerd in de academische rijkunst met het oog dit te kunnen combineren met de springwedstrijden.

Daarnaast is er nog een meisje uit Duitsland om voor zijn paarden te zorgen. Ze zijn allebei heel aardig en we hebben ontzettend veel lol.

Met het rijden gaat het helaas niet zoals ik het zou willen. Een paar dagen geleden had ze ineens weer zo veel last van haar voorvoetjes. Ook de hoefschoenen zorgen voor kneuzingen in de hoefwand. Om eerlijk te zijn verwacht ik niet dat ik hier met Scarlet nog veel vooruitgang zal boeken gezien de omstandigheden. Ik heb me er maar een beetje bij neer gelegd... Maar, ik weet zeker dat als ik weer in Nederland ben we de schade vast snel in zullen halen. Dan kan ik op mijn eigen tempo met alle nieuwe informatie aan de slag. 

Dit weekend was er een hoop familie op bezoek bij de andere practicant, Viktoria, omdat ze jarig was. Viktoria is erg hecht aan haar familie en dat is erg leuk om te zien, ze geven zo veel om elkaar. Het was even een kippenhok voor een paar dagen, maar daar tegenover stond dat ze ons ook ontzettend veel geholpen hebben met de stalwerkzaamheden, haha. Daarnaast vonden ze het heel erg leuk als ik eens bij hun in Zweden op bezoek kon komen en wat lesjes kon komen geven. Nou, dat is toch heel erg leuk!

Helaas gaat het met Corazon iets minder. Hij heeft al twee keer koliek gehad in een week. Waarschijnlijk heeft het iets met het wisselen van het weer te maken. Corazon is ook zo slim om tijdens de regen buiten te gaan staan, dus we denken dat hij een beetje te koud heeft.

Viktoria was deze week de gelukkige die op Caradura mocht zitten. Bent is hem aan het inrijden en hij had iemand nodig voor tijdens het longeren. Dit paardje heeft zo'n geweldig mooie balans in draf dat je niet eens moeite hoeft te doen om in het zadel te blijven zitten. 

Hieronder vind je een filmpje van de jonkies Tableau, Caradura en Mignon die in de wei aan het spelen zijn. Echt een genot om naar te kijken.

 

Jonge hengsten in de wei

 

25-11-'09

Met het rijden gaat het aardig. Ik heb de afgelopen dagen het een en ander aan de hoefschoenen veranderd en het gaat iets beter. We zijn veel bezig met het verbeteren van de galop, want de zijgangen in stap en draf gaan heel goed.

Interessante ontwikkelingen op het gebied van haar voeten. Er is namelijk een professionele hoefbekapster bij ons op stal geweest om de ijzers van de paarden van de weekstudent af te halen. Ze heeft ook veel verstand van hoefschoenen en ik was erg onder de indruk van de goede schoenen die ze bij zich had en al de kennis die ze heeft. Dus ik heb gevraagd of ze eens bij Scarlet kon kijken. Ze was verbaasd over het feit dat Scarlet zulke dunne zolen heeft, ondanks dat ze al meer dan 3 jaar op deze manier bekapt wordt Ze was ook niet verbaasd dat Scar kneuzingen had van de hoefschoenen die ik al heb. 

Dus ik heb net nieuwe hoefschoenen besteld. Morgen kan ik waarschijnlijk de dezelfde nieuwe schoenen van Karim, de weekstudent, lenen. Ik ben benieuwd hoe ze er morgen op loopt.

 

Easyboot Glove

Donderdag 10-12-‘09

Heerlijk, Scarlet en ik zijn weer thuis in Nederland. Zondagavond zijn we aangekomen op stal Drevijn en er waren nog een paar vrienden die speciaal op mijn gewacht hadden, dus dat was een leuk welkom.

Scarlet is meteen op haar gemak, alsof we nooit weg geweest zijn. Toen ik haar in de paddock zette was het eerste wat ze deed eens flink uit haar dak gaan, alsof ze wilde zeggen: “Jippie, we zijn weer thuis!”

Ik dacht, laat ik de eerste dagen rustig met haar aan doen, dus ik ga wel met haar buiten wandelen. Nou, heb ik me even in haar vergist. De hele weg heeft ze naast me lopen bokken en galopperen, het zweet stond me op mijn rug eer dat we thuis waren. Iemand op een paard die ik onderweg tegen kwam vroeg of het een jong paard was, haha.

Ze loopt gelukkig al veel beter op haar voetjes. De bodem in onze rijbaan heeft veel meer vering en de bestrating is mooi vlak. Ik heb in Denemarken de nieuwe schoenen geprobeerd en dat ging al beter, maar het is lang niet zo goed als gewoon zonder schoenen op een goede bodem.

Tja, als ik nu zo terug kijk op de periode Bent Branderup dan heb ik gemengde gevoelens.

Ten eerste was het een leerzame tijd. Voor mij was het vooral fijn om bevestiging te krijgen over mijn ideeën wat betreft het hoe en waarom van de dressuur. Ik ben me nog meer bewust van mijn eigen valkuilen en ik heb een helder beeld van wat nu echt een goede instructeur is. Daarnaast heb ik veel leuke mensen ontmoet en hebben we leuke en wijze gesprekken gehad.

Toch was het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Scarlet heeft veel problemen moeten doorstaan, zoals de gevoelige hoefjes, het dikker worden van het stro, pijn in haar rug, dikke benen en mok. En bovenal oogde ze niet gelukkig.

Ook ik heb het mentaal flink zwaar gehad. Behalve dat het pijn doet om je paard zo te zien, zat ik met het dilemma of het wel zin had om de 3 maanden uit te zitten. Daarnaast ben ik ook een illusie armer, namelijk dat geen enkele ruiter perfect is. Toch geeft mij dit weer meer motivatie om nog beter te worden, zowel in het rijden als in het lesgeven.

Weer terug in Nederland, klaar om alle opgedane ervaringen door te geven aan mijn leerlingen. Ik moet zeggen dat ik er weer ongelofelijk veel zin in heb. 2010 in zicht, wordt hopelijk een mooi jaar met veel leuke lessen, cursussen en blije paarden en ruiters.

2010, here I come!

Suzanne