Stappenplan Paard: Buiging buitenachterbeen

Van een natuurlijk evenwicht naar een rijkunstig evenwicht


Om het trainen van een paard overzichtelijk te houden en voor iedereen toegankelijk, is er een stappenplan bedacht die past bij de fase waarin het paard zich bevindt.

Fase 1. Lengtebuiging

Fase 2. Horizontaal evenwicht          

Fase 3. Buiging binnenachterbeen

Fase 4. Buiging buitenachterbeen

Fase 5. Buiging beide achterbenen

  

                           

Faseopbouw

Fase 4: Buiging buitenachterbeen

Fase 4 bevat de volgende stappen:

  1. Travers.
  2. Renvers.
  3. Appuyeren.

Deze oefeningen zijn vaak aan de hand iets makkelijker aan te leren dan onder het zadel.

 

Travers
Travers / Suzanne Nederlof / Scarlet

Stap 1: Travers


Wanneer het paard in travers loopt, heeft het paard stelling en buiging naar binnen en loopt de achterhand iets verder naar binnen dan de voorhand.

Hierbij beweegt het paard zijn buitenachterbeen richting zijn binnenvoorbeen, dus verder onder zijn zwaartepunt. Hierdoor wordt het buitenachterbeen gevraagd meer te buigen.


Ieder paard heeft het reflex dat wanneer het de spieren langs de wervelkolom ontspant en er ergens in de wervelkolom buiging wordt gevraagd, deze buiging door de hele wervelkolom zal gaan lopen.

Bij het aanleren van de travers wordt het paard langs de wand op de hoefslag gezet. De ruiter gaat achteruitlopen en vraagt ontspanning in de hals. Door stelling in de hals te vragen terwijl het hoofd van het paard boven de hoefslag blijft, zal het paard geneigd zijn zijn achterhand een beetje naar binnen te brengen.

 

 

Renvers
Renvers / Suzanne Nederlof / Scarlet

Stap 2: Renvers


Renvers is voor een groot deel hetzelfde als de travers, alleen spiegelbeeldig aan de wand. Het paard wisselt van buiging, zijn holle kant is bij de wand.

Voor een paard is dit weer iets moeilijker, omdat hij nu gaan steun meer heeft aan de wand. Hierdoor zal het paard moeten leren niet over de buitenschouder te vallen.

 

 

 

Appuyeren
Appuyeren / Suzanne Nederlof / Scarlet

Stap 3: Appuyeren


Bij het appuyeren wordt het paard in stelling en buiging naar binnen gebracht en loopt het paard van de wand vandaan. Dit is moeilijker dan travers en renvers, omdat het paard nu helemaal geen steun meer heeft aan de wand.

Voor de ruiter is deze oefening ook vaak lastiger, omdat ze geen wand meer hebben waar ze langs kunnen uitlijnen.